Presentatie verkeerstellingen

Enkele buren hadden op 10 november een constructieve meeting met districtsburgemeester Cordy en schepen van mobiliteit Kennis. Men toonde een uitgebreide presentatie met de langverwachte resultaten van de verkeerstellingen die op 14 juni gehouden werden.

Het opzet van dit herkomst- en bestemmingsonderzoek was het in beeld brengen van de verdeling tussen doorgaand- en bestemmingsverkeer dat van west naar oost gebruik maakt van de Lange Beeldekensstraat. Het onderzoek werd gedaan door Tractebel en geeft verschillende nuttige inzichten.

Eerst en vooral wel een belangrijke kanttekening: die week waren er werken ter hoogte van Bilzenhof. Op 16 juni zag de signalisatie er daar als volgt uit:

In de presentatie staat echter dat er tijdens de metingen geen omleiding actief was. We betwijfelen dat ten zeerste. De opmerkelijk dikke bruine lijn (E-F) op pagina 6 van de presentatie lijkt dat ook te bevestigen. Ook het Telraam dat iets verderop hing registreerde op 14 juni opvallend lage aantallen.

Een andere opmerking is dat de sluiproute Lange Beeldekensstraat-Schijnpoort enkel geteld werd ter hoogte van het kruispunt Beeldekensstraat/Pothoekstraat. Wie al eerder afsloeg (bv. aan de Pesthofstraat) zit dus niet mee in het aandeel sluipverkeer.

Nuttige zaken die uit de studie komen zijn:

  • 30% van het autoverkeer is doorgaand verkeer zonder bestemming in de wijk

  • Rustige ochtendspits, drukkere avondspits

  • Richtwaarde voor een woonstraat is max. 250 auto’s per uur

  • Drukste uur is tussen 17u en 18u

  • Drukste uur in de straat was 304 getelde auto’s

  • Een hoog aantal auto’s passeert meerdere keren het meetpunt ter hoogte van het kruispunt met de Diepestraat (‘rondjesrijden’)

  • Snelheidslimiet wordt relatief goed gerespecteerd in het eerste deel van de straat, op het brede ‘plein’ voor het Stuivenbergziekenhuis rijdt men wel vaak te snel

Vorige
Vorige

Resultaten straat-O-sfeer bekend

Volgende
Volgende

Lange Spelekesstraat groot succes