Mobiliteitsstudie op bijzondere raadscommissie

Op 13 december was er een bijzondere raadscommissie (luister vanaf 50:16) publiek domein en mobiliteit van het district Antwerpen waarbij de mobiliteitsstudie van de Lange Beeldekensstraat gepresenteerd werd.

We schreven over de Tractebel studie eerder al deze post. Wat nu ook aan bod kwam waren maatregelen in onderzoek: het autovrij maken van de noordelijke kant van het De Coninckplein en het omkeren van de rijrichting in de Sint-Gummarusstraat om de sluiproute Sint-Jansplein – Sint-Gummarusstraat – Diepestraat – Lange Beeldekenssstraat te onderbreken.

Een bezorgdheid van Regina Verstraeten (Groen) was de bocht scherpe bocht Dambruggestraat - Sint-Gummarusstraat voor vrachtwagens. Dit soort zaken zouden aan bod komen in het onderzoek.

In het Pleinenplan van Straten Generaal is één van de voorstellen om ook de Diepestraat van richting om te keren. Hun idee is om op deze manier van de ‘pleinruimte’ die nu voorzien is tussen de Diepe- en Wetstraat een écht plein te maken. Een vergelijkbaar idee zat ook in het wijkcirculatieplan dat de stad dik 10 jaar geleden opmaakte maar dat nooit uitgevoerd werd. In de raadscommissie wordt besproken dat (ook) de bocht Lange Beeldekensstraat - Diepestraat (te) scherp is (luister vanaf 1:13:56), maar volgens onderstaande berekeningen moet dat toch mogelijk zijn.

Blauw = rijbaan die afgebogen wordt van Lange Beeldekensstraat naar Diepestraat (of omgekeerd). Hiervoor zijn exact dezelfde breedtes en bochtstralen gebruikt. Gemeten vanaf de zuidelijke gevel is 2,5m voetpad als minimum gebruikt (thv nr. 108).

Rood = bochtstraal voor brandweer, vastgelegd op straal 11 en 15m. Die mag een stuk over het voetpad, maar dat moet wel obstakelvrij zijn. Daar zijn vooral de blauw gearceerde zones op het plan van belang, dat zijn de terrassen.

Oranje = Dit zijn compactere bochtstralen van 8 en 12m die in de Wetstraat gebruikt worden. Als die bochtstraal toegepast wordt bij de Diepestraat kan de boom aan nr. 108 ook blijven staan. 

Vorige
Vorige

Provincie verleent opnieuw vergunning

Volgende
Volgende

Extra Straatvinken